Parkinson-oireita?

Mieheni täyttää toukokuussa 70 v. Tapasin hänet v. 2000. Menimme naimisiin 2007. ”Pakotin” hänet neurologille 2 vuotta sitten pään ajoittaisten sivuttaisliikkeiden ja sormien kouristelun vuoksi. Testien ja pään viipalekuvauksen jälkeen neurologi ei Parkinsoniksi pystynyt vielä silloin määrittelemään vaivoja. Nyt pään sivuttaisliike oikealle on jatkuvaa ja käsien kouristelu myös. Pitelee niitä mahdollisimman paljon piilossa tai yhdessä etten huomaisi.

Muutamana yönä, kun heräsin, kuulostelin kummallista ”kraps” -ääntä, joka toistui puolen minuutin välein ja jatkui, kunnes nukahdin. Oliko jalan vai käden aikaansaama, en tiedä. Myös aamujäykkyyttään valittelee, eikä tuo tasapainokaan ole enää ennallaan. Liikkuu ja jumppaa paljon, joskus tuntuu ihan neuroottiselta tuo jokapäiväinen liikunnan tarve.

Omasta mielestään hänessä ei ole mitään vikaa, suuttuu, jos otan asian puheeksi, eikä neurologillekaan aio uudelleen mennä. Olen tosi huolissani hänestä. Liittyvätkö oireet Parkinsoniin vai johonkin muuhun hermostohäiriöön?

Kyselee huolestunut vaimo.

Sormien kouristelu ja pään sivuttaisliikkeet eivät ole tyypillisiä Parkinsonin taudin ensioireita. Kramppeja ja pakkoliikkeitä saattaa Parkinsonin tautiin liittyä, mutta ne ovat tavallisesti levodopahoidon pitkäaikaishaittavaikutuksia. Pään vapinaa on Parkinson-potilailla, mutta yleisempää on toispuoleinen yläraajan lepovapina. Parkinsonin tautia vastaan puhuu myös se, ettei neurologi kaksi vuotta sitten tunnistanut Parkinsonin taudille tyypillisiä oireita tai löydöksiä.

Miestäsi voi olla vaikea suostutella uudestaan neurologin vastaanotolle, mikäli hän ei itse näe tilanteessa merkittävää ongelmaa. Viestisi perusteella jonkinasteisia tahattomia pakkoliikkeitä joka tapauksessa on, ja näihin on parhaassa tapauksessa tehokkaita hoitoja käytettävissä. Ehkäpä näin perusteltuna miehesi punnitsee vastaanottokäynnin mahdolliset hyödyt sen haittoja suuremmiksi.

Eräs mahdollinen syy kuvaamillesi oireille on dystonia. Dystoniaa on tällä palstalla hieman aiemminkin käsitelty. Kyseessä on siis lihasten toiminnansäätelyn häiriö, joka voi aiheuttaa juuri kuvaamiasi toistuvia ja nykiviä liikkeitä virheasentojen lisäksi. Usein dystoninen häiriö kohdistuu niskan lihaksistoon aiheuttaen pään kiertymistä ja nykiviä pään liikkeitä. Mikäli dystonia on kyseessä, voidaan sitä hoitaa botuliinipistoksilla.

Pelkän viestin perusteella mitään diagnoosia ei voi tehdä. Oireiden lisääntymisen vuoksi uskon kuitenkin, että diagnostiikassa päästäisiin nyt eteenpäin verrattuna kahden vuoden takaiseen tilanteeseen, jolloin oireita oli vasta vähän.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen