Parkinson-potilaan persoonallisuuden muutos

Hei! Miehelläni epäillään Parkinsonin tautia, hän saa lopullisen varmuuden parin viikon päästä. Oikean puolen käsi vapisee, ja nyt on tullut myös saman puolen jalkaan pistelyä. Nyt kysynkin enemmän sitä, että voiko Parkinson muuttaa ihmisen persoonallisuutta. Mieheni on muuttunut kauhean etäiseksi, ei suostu oikein puhumaan, vaikka kuinka yritän kysellä. Ymmärrän kyllä sen, että tällä hetkellä kun diagnoosi ei ole varma, niin epätietoisuus rassaa varmaan. Vai olisiko masennusta? Aikaisemmin parisuhteemme on ollut todella läheinen.

Mies syö Parkinson-lääkkeitä jo, kun neurologi halusi nähdä, onko siitä mitään vastetta.

Persoonallisuus Parkinsonin taudissa on ollut aika ajoin mielenkiinnon kohteena jo yli sadan vuoden ajan. On epäilty, että Parkinsonin tautiin liittyisi omanlaisensa persoonallisuustyyppi, jota voitaisiin kuvata esim. sanoilla riskejä kaihtava, sulkeutunut, täsmällinen ja varovainen. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että mikäli Parkinsonin tautiin liittyy kyseinen persoonallisuustyyppi, se ei ainakaan ole esiintynyt sairautta edeltävästi (ei ole riskitekijä) eikä se PET-tutkimusten perusteella liity dopamiinivälittäjäaineen toimintaan.

Tähän asiaan liittyvää tuoretta tutkimusta on referoitu tällä sivustolla:
https://parkinsoninfo.fi/ajankohtaista/persoonallisuus_ei_vaikuta_riskiin_sairastua_parkinsonin_tautiin

Osittain Parkinsonin tautia sairastavan henkilön ”sulkeutuneisuus” voi selittyä mieliala-asioilla. Masentuneisuus vaikuttaa henkilön temperamenttiin ja persoonallisuuteen kokonaisvaltaisesti. Epävarmuus diagnoosista ja diagnoosin varmistuminen ovat isoja asioita ja niiden käsittely ottaa aikansa.

Parkinson-lääkkeet eivät tiettävästi vaikuta persoonallisuuteen ja osalla niistä on erillistä mielialaa parantavaa vaikutusta.

Oman tutkimusryhmämme tutkimus tähän aiheeseen liittyen:
https://www.pnas.org/content/98/23/13272.long

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen