Tulisiko hakeutua Parkinson-tutkimuksiin?

Olen 37-vuotias. 2006 alkoi jalkojen puutuminen/jäätyminen, jota tutkittiin eikä syytä löytynyt. Samoihin aikoihin alkoi käsivaivat, ja 2008 todettiin, että rannekanavat ovat osittain tukossa. Käsien puutumisoireet ovat helpottaneet, mutta käsien kömpelyys ja jäykkyys on ajoittain kovinkin huonoa. Välillä meinaa isolta mieheltä itku päästä, kun tavarat vaan putoavat käsistä: esim. uuden malliset tölkit ja pullot ovat todella löysärakenteisia. Olen tehnyt raskasta työtä 15-vuotiaasta asti, joten sekin osaltaan jo vaikuttaa käsien toimivuuteen. Tältä palstalta luin hikoilusta, minulla menee 2-3 t-paitaa päivässä ja sukkia saman verran. Isälläni todettiin juuri Parkinsonin tauti (56 v.), ja siitä johtuen aloin miettiä, pitäisikö minutkin tutkia.

Rannekanavaoireyhtymässä käteen menevä keskihermo (n. medianus) jää puristuksiin kämmeneen johtavassa rannekanavassa.  Rannekanavaoireyhtymään liittyy tyyppioireena käden puutuminen erityisesti peukalonpuoleisessa osassa öisin (peukalo, etusormi, keskisormi).  Käden ravistelu auttaa. Myöhemmässä vaiheessa voi tulla lihastoiminnan häiriöitä kuten sormien liikkeiden heikkoutta ja käden hienomotoriikan heikkoutta.  Hankalassa tilanteessa hermon pinne vapautetaan leikkauksella. Sinulla on siis kaksi vuotta sitten todettu rannekanavaoireyhtymä ilmeisesti molemmissa ranteissa, mutta leikkaukseen ei ollut vielä tarvetta.

Käsiesi jatkuvien oireiden vuoksi voisi nyt olla tarpeen arvioida rannekanavanaoireyhtymän pahenemisen mahdollisuutta lääkärin vastaanotolla ja mahdollisesti uudella lihas-sähkötutkimuksella (ENMG). Jos hermopinne on pahentunut, saattaa olla tarpeen kirurginenkin hoito. Myös kaularangan alueen vika on periaatteessa näillä tiedoilla mahdollinen, koska puutumista on esiintynyt kaikissa raajoissa ja yläraajoissa on heikkoutta. Keskustele näistä asioista lääkärisi kanssa. Parkinsonin taudissa oireisto tyypillisesti alkuvaiheessa on epäsymmetrinen. Yläraajan jäykkyyttä olisi enemmän tai vain toisella puolella ja jäykkyyttä tuntuisi myös ylempänä yläraajassa, ei vain käden alueella. Mikäli ENMG:ssä ei tule esille uutta, täytyy käsiesi jäykkyyden ja heikkouden syytä hakea muualta. Tuolloin Parkinsonin tautikin on yksi vaihtoehdoista vaikkakaan se ei nykyisellään vaikuta kovin todennäköiseltä.

Liiallinen hikoilu on usein viaton oire, mutta voi liittyä esimerkiksi sokeritautiin, kilpirauhasen liikatoimintaan ja kihtiin.  Tärkeää on myös todeta mahdollinen muutos hikoilussa. Jos hikoilusi on selvästi lisääntynyt suhteellisen lyhyessä ajassa, se viittaa aineenvaihdunnalliseen syyhyn, joka olisi syytä tutkia. Vaikka liikahikoilu on toisinaan myös Parkinsonin taudin liitännäisoire, ei Parkinsonin tauti ole liikahikoilun alkuvaiheen selvittelyissä olennainen vaihtoehto. Suosittelen ottamaan liikahikoiluasian esille samalla, kun menet lääkärin vastaanotolle käsiesi oireiden vuoksi.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen