Parkinsonin taudin tutkimukset

Parkinsonin tauti on diagnosoitu maaliskuu/2009, oireet ovat toistaiseksi olleet melko lieviä. Minulla on sen jälkeen ollut hyvinkin paljon kysymyksiä liittyen kyseessä olevaan tautiin.

Ensimmäinen oire oli oikeassa kädessäni, joka alkoi jäykistyä, eikä kynä pysynyt enää kädessä ja käsiala muuttui huonoksi.

Sitten niskani on melko jäykkä, voiko sekin liittyä Parkinsonin tautiin? Lisäksi alaselkä ja molemmat jalat sekä etu- että takareidet ovat melko kireitä ja kovia. Kävellessä on ongelmia, kipu tuntuu. Toisaalta ristiselässäni 4/5 nikamavälissä on todettu spinaalistenoosi ja selkä on operoitu kuukausi sitten. Aluksi tuntui, että kivut jäivät leikkauspöydälle, mutta nyt on taas ilmaantunut molemmissa jaloissa kireyttä ja kipuja.

Kysynkin, että voiko millään tutkimuksella osoittaa, kummasta vaivasta kireydet/kivut johtuvat? Johtuuko kireys Parkinsonin taudista vai onko syy lannerangassa ja siellä olleessa stenoosissa?

Millä tavalla Parkinsonin taudin ja stenoosin oireet poikkeavat toisistaan?

Lannerangan selkäydinkanavan ahtauma (spinaalistenoosi) voi aiheuttaa oireita ahtauman alapuolelle (alaraajaoireesi), mutta ei juurikaan ylöspäin (niskaoireesi). Niskasi jäykkyys siis voi liittyä Parkinsonin tautiin, mutta myös muihin tavallisempiin syihin kuten niska-hartiaseudun lihastensioon (ns. jännitysniska).

Hermoratatutkimuksella (ENMG) voidaan tutkia alaraajoihin meneviä hermoja ja todeta spinaalistenoosin aiheuttamat muutokset (useamman hermojuuren vaurio molemmin puolin). Parkinsonin taudissa ei tällaisia muutoksia näy. ENMG-tutkimus ei kuitenkaan kerro johtuvatko kipusi spinaalistenoosin aiheuttamasta vauriosta vaikka sellainen tutkimuksessa näkyisikin.

Lanneselän spinaalistenoosin tyyppioire on katkokävely eli klaudikaatio. Jalat puutuvat, väsyvät ja kipeytyvät kävellessä ja seistessä ja kävely täytyy aina välillä lopettaa. Parkinsonin tautiin liittyy alkuvaiheessa lähinnä kävelyn hidastumista, ei katkokävelyä. Jos alaraajakipusi pahenevat kävellessä tai seisoessa ja vähenevät istuessa, ne todennäköisemmin liittyvät spinaalistenoosiin kuin Parkinsonin tautiin.

Ainakin kokeilumielessä voidaan kuitenkin ajatella Parkinsonin taudin lääkityksen lisäämistä hoitavan lääkärin valvonnassa. Jos oireisto vähenee, johtui se osaltaan Parkinsonin taudista ja voidaan sitten jatkaa vahvemmalla lääkityksellä.

Ystävällisin terveisin
Valtteri Kaasinen