katso video

Potilastarina

Impulssikontrollin häiriöit parkinsonpotilaan kokemana

Parkinsonin tauti

Parkinsonin taudista kysyttyä

Parkinsonin taudista kysyttyä

Neurologian erikoislääkäri, Valtteri Kaasinen, vastaa lukijoiden esittämiin kysymyksiin. Tutusta aikaisemmin asiantuntijallemme lähetettyihin kysymyksiin sekä niiden vastauksiin arkistossa.

Lue lisää »

Parkinsonin tauti

Selviytyminen arjesta

Elämänlaatu lähtee korvien välistä

Eläkkeellä oleva sairaanhoitaja Maria sai Parkinsonin taudin diagnoosin vajaa vuosi sitten. Tulevaisuuden kauhukuvien maalailun jälkeen hän on hyväksynyt tilanteen, muuttanut Helsinkiin ja uppoutunut kaulaansa myöten Länsi-Helsingin Parkinson-kerhon toimintaan. Kerhon tarjoamat vertaiskokemukset ja aktiivinen toiminta pitävät Marian liikkeessä. Lisäksi lapsenlapset antavat voimia ja rikkautta arkeen.

Lue lisää »

Parkinsonin tauti

Selviytyminen Arjesta

Ylä- ja alamäkiä Parkinsonin taudin matkassa

Mika sairastui Parkinsonin tautiin vain 30-vuotiaana. Parkinsonin taudin diagnoosia oli aluksi vaikea hyväksyä. Hän pakeni töihin ja pysytteli pitkään pois ihmisten ilmoilta. Mika kärsi kauan aikaa motorististen oireiden lisäksi myös non-motorisista oireista. Lääkehoidon vaihdon jälkeen non-motoriset oireet helpottuivat. Oikea hoito, tiivis lähipiiri, harrastukset ja myönteinen suhtautuminen elämään ovat kantaneet pitkälle.

Lue lisää »

Parkinsonin tauti

Selviytyminen arjesta

Tavoitteiden avulla kohti unelmia

Sairastuminen muuttaa ihmisen suhtautumista elämään. Kun vakavan sairauden diagnoosi tulee työikäiselle, huoli tulevaisuudesta lisääntyy entisestään. Läheisten tuen ja positiivisen elämänasenteen avulla vaikeudet voidaan kuitenkin kääntää voitoksi. Matkalla voi löytyä myös rohkeutta, jota ei tiennyt edes omaavan.

Lue lisää »

Parkinsonin tauti

Selviytyminen arjesta

Martti Leppänen- oman elämänsä orkesterinjohtaja

59-vuotiaalla Martti Leppäsellä todettiin Parkinsonin tauti vuona 2009. Diagnoosia edelsi kolme pitkää vuotta oireilua, arvailua ja tilanteeseen sopeutumista, joihin diagnoosi toi lopulta helpotuksen. Vaikka Parkinsonin tauti on elinikäinen ystävä, Martti on osoittanut, että oikealla hoidolla, liikunnalla ja positiivisella asenteella sairaudelle ei kuitenkaan tarvitse antaa periksi.

Lue lisää »

Parkinsonin tauti

Parkinsonin tauti

Parkinsonin tauti johtuu hermosolujen tuhoutumisesta

Parkinsonin tauti on neurologinen ja useimmiten hitaasti etenevä sairaus. Tautiin on olemassa useita hyviä hoitomuotoja, joilla siihen liittyviä oireita pystytään hallitsemaan niin tehokkaasti, että sairastuneet voivat usein elää täysipainoista elämää.

Lue lisää »

Ajankohtaista

Liikunta on hyödyllistä Parkinsonin taudin hoidossa

Uuden tutkimuksen mukaan Parkinsonin tautia sairastavien potilaiden motoriset toiminnot paranivat 35 %, kun he pyöräilivät terveen henkilön kanssa tandem-kuntopyörällä 40 minuuttia. Liikunta aktivoi myös aivoja. Vaikutukset olivat samankaltaisia kuin levodopa -lääkehoidolla.

Lue lisää »