Parkinson-lääkityksen muuttaminen lääkärin kanssa

Kysyisin muutamaa asiaa Parkinsonin tautia sairastavan isoisäni puolesta (76 v.) Olemme todella huolissamme hänestä. Hän on sairastanut Parkinsonia noin. 7 vuotta (vaikka diagnoosin hän sai vasta noin. 1,5 vuotta sitten). Tauti alkoi oikean puolen käden vapinana, jonka jälkeen alkoivat muistiongelmat sekä liikkeiden hidastuminen ja lihaksien voimattomuus. Lääkärit eivät antaneet aluksi mitään diagnoosia (vaikka oireet olivat aika selvät), minkä takia lääkitystä ei varmastikaan ole aloitettu tarpeeksi ajoissa. Nyt isoisäni on todella pahassa kunnossa, eikä lääkkeistäkään tunnu olevan apua. Liikkuminen ja ylösnouseminen on todella vaikeaa ja kaatuilu jatkuvaa. Mitkään tukiapuvälineet eivät auta, koska kädetkin ovat ihan voimattomat. Myös virtsankarkailu on jatkuvaa. Hän on käynyt kahdella eri neurologilla, joista toinen määräsi levodopa, karbidopa ja entakaponi lääkityksen, joka ei sopinut yhtään. Isoisäni oli kuin veltto nukke ja lähinnä nukkui vaan. Tällä hetkellä hän syö lääkettä käsien vapinaan rotigotiini mg/4 h depotlaastari ja muihin oireisiin levodopa/karbidopa 25mg-100mg 5 krt. päivässä. Lisäksi hänellä on muistilääke galantamiini 24 mg kerran päivässä. Muistissa ei ole muuta, kuin että reagointikyky on heikentynyt. Ja asioista pitää muistuttaa, esim. lääkkeet hänelle antaa isoäitini (joka toimii omaishoitajana). Olemme nyt miettineet lääkkeitä ja niiden vaikutusta, koska viimeksi isoisäni ollessa ilman lääkettä, oli hän paljon virkeämpi ja ei kaatuillut. Luulimme asian johtuvan levodopa, karbidopa ja entakaponi-lääkityksestä, mutta nyt toisen lääkkeen/lääkkeiden kanssa on sama juttu. Viimeksi toinen lääkäri sanoi, että isoisälläni on sellainen Parkinson, joka vaikuttaa todella pahasti liikuntakykyyn, eli juuri käsien ja jalkojen toimintaan, ja että siihen ei ole mitään lääkettä. Onko mitään enää tehtävissä lääkerintamalla vai olisiko paras jättää jotain lääkkeitä pois niiden haittavaikutusten takia? Jos tilanne ei parane, on ainut vaihtoehto hoitokoti, koska omaishoitoa tarvitaan ympäri vuorokauden. Lisäksi isoisäni käy vessassa 8 krt yössä, mutta rakon ongelmat johtunevat myös Parkinsonista. Luin muuten tältä sivustolta jalkoihin laitettavista pistoksista, voisiko niistä olla apua isoisäni kohdalla?

Kun käytössä on useampia lääkkeitä on usein hankala sanoa, miten lääkeyhdistelmä vaikuttaa oireisiin ja onko jostakin lääkkeestä hyötyä vai haittaa. Tehokkain lääke Parkinsonin taudin oireisiin on levodopa. Kuten kaikkiin lääkkeisiin, myös siihen voi liittyä sivuvaikutuksia kuten väsymystä. Mikäli epäillään lääkkeiden aiheuttamia haittoja, saatetaan lähteä yksi kerrallaan laskemaan lääkkeiden annoksia tai yksi kerrallaan poistetaan lääkkeitä listalta jotta nähdään mikä on ollut kyseisen lääkkeen hyöty tai haitta.

En ole varma mihin pistoksiin viittaat kysymyksessäsi, kyseessä saattavat olla botuliinitoksiinipistokset joita käytetään lihasjänteyshäiriöiden hoidossa tai apomorfiini, jota käytetään nopeiden off-vaiheiden hoidossa Parkinson-potilailla. Nämä eivät välttämättä sovellu isoisällesi koska ainakaan kysymyksesi perusteella hänellä ei ole alaraajojen dystoniaa tai äkillisiä off-vaiheita.

Ystävällisin terveisin
Valtteri Kaasinen

Valtteri Kaasinen,
Neurologian erikoislääkäri