On ja off tilanvaihtelut osana elämää

Sairauden oireiden nopea vaihtelu eli satunnaiset tilanvaihtelut ovat tyypillisiä Parkinson-potilaalle. ”Potilaan toimintakyky vaihtuu muutamassa minuutissa normaalista nollaan.

Lue lisää »

Parkinsonin taudin ei-motoriset oireet lisäävät potilaiden taakkaa

Masennus, unihäiriöt ja ummetus ovat väestössämme varsin yleisiä vaivoja. Harva meistä kuitenkaan tietää, että ne saattavat ennustaa Parkinsonin taudin kehittymistä. Parkinsonin tautiin liittyy moninainen joukko ei-motorisia oireita, joista kärsii valtaosa potilaista jossain sairauden vaiheessa.

Lue lisää »

Vapina on usein Parkinsonin ensimmäinen oire

Vapina eli tremor on kolmella neljästä Parkinson-potilaasta taudin ensimmäinen oire. Sitä esiintyy pääasiassa lepotilassa, jolloin esimerkiksi potilaan käsi vapisee hallitsemattomasti. Vapina on yksi yleisimmistä ja helpoiten näkyvistä oireista.

Lue lisää »

Potilaalla on tärkeä rooli oireiden tunnistamisessa.

Parkinsonin tauti on monille tuntematon sairaus, jonka tunnistaminen ja diagnosointi voi olla haastavaa. Potilaalla itsellään on merkittävä rooli sairauden tunnistamisessa, sillä oireet eivät alkuvaiheessa yleensä näy ulospäin.

Lue lisää »

Liikkeiden hitaus pienentää liikeratoja ja hidastaa toimintaa

Parkinson-potilailla liikkeiden hitaus näkyy selvästi liikeratojen pienenemisenä ja suoritusten hidastumisena. Tahdonalaisen liikkeen aloittaminen voi yhtäkkiä viedä totuttua enemmän aikaa. Esimerkiksi tuolilta nouseminen tai käden nyrkkiin puristaminen muuttuu taudin edetessä hyvin hankalaksi.

Lue lisää »

Lihasjäykkyys kangistaa Parkinson-potilasta

Lihasjäykkyys eli rigiditeetti on vapinan lisäksi hyvin tavallinen Parkinson-potilaan oire. Jäykkyyttä ilmenee eniten vartaloa lähellä olevissa lihaksissa kuten niskassa, olkapäissä ja lonkassa.

Lue lisää »

Parkinsonin tautiin liittyy masennusta ja väsymystä

Noin puolella Parkinson-potilailla todetaan jonkinasteista masennusta. Masennus voi liittyä itse sairauteen, elämäntilanteeseen, lääkitykseen tai lääkityksen haittavaikutuksiin.

Lue lisää »